סדנת שוקולד ביתית:
7 שלבים להכנת פרלינים מושלמים עם הילדים
בימים אלה שבהם הילדים בבית וכולם כבר מטפסים על הקירות, כל פעילות כיפית משותפת שמעסיקה אתכם ומספקת רגעים של עניין, הנאה ואולי גם סופסוף קצת שקט היא ברכה. אחרי עוד יום מרתוני ומתיש בבית, אולי אתם כבר מוצאים את עצמכם חסרי רעיונות איך עוד אפשר להעסיק את הילדים ולהסיט את תשומת הלב שלהם מכל מה שקורה. אז מה אתם אומרים על מטבח מלא בריח שוקולד חם, ילדים עסוקים ומאושרים ושעה של כיף לכולם? ברוכים הבאים לפעילות שהכנו עבורכם – סדנת שוקולד ביתית להכנת פרלינים עם הילדים, הכינו את הלקקנים!
מתחילים!
"אמא, אפשר להכין ביחד משהו מתוק?" הכינו את עצמכם לשלוף את תבניות הסיליקון בצורות חמודות, והשאר עלינו — נלמד אתכם ליצור פרלינים טעימים ולבלות זמן איכות משפחתי שיעסיק אתכם ויסיח את דעתכם.
אז מה מחכה לנו בהמשך?
שבעה שלבים ברורים ליצירת שוקולד מעולה ומפנק, רגעי למידה וגילוי – שילוב של שיעור מדע (טמפרטורות והִתגבּשׁוּת) ושעת יצירה, בלי לצאת מהבית.
מוכנים? בואו נצא לדרך ונלמד איך עושים זאת:
שלב 1: טמפרור ידידותי לילדים – להבריק בלי להילחץ
הקסם מתחיל בטמפרטורות הנכונות. אל תיבהלו מהמילה הרשמית “טימְפֶּרוּר”. זה לא באמת כל כך מסובך, ויכול בקלות להפוך למשחק שילדים נהנים ממנו. מולקולות החמאה-קקאו זקוקות לטווח טמפרטורות מסויים כדי להסתדר יפה וליצור שוקולד מבריק ופציח. המטרה היא להמיס את השוקולד ב-50 מעלות כדי לפרק את גבישי השוקולד הקיימים, לקרר אותו ל-27 מעלות כדי ליצור גבישים חדשים יציבים, ולחמם שוב בעדינות ל-31 מעלות כדי לחזק את המבנה החדש שנוצר.
כדי להתחיל בלי להסתבך, הכינו מראש את החומרים הבאים (מספיק בערך ל-24 פרלינים בגודל סטנדרטי):
400 גרם שוקולד איכותי, רצוי 300 גרם מריר ועוד 100 גרם של שוקולד קצוץ לחתיכות קטנות לשלב הקירור.
למילוי – מה שאוהבים – מחית פיסטוק טבעית, מחית תמרים, ריבת תות, חלבה, וכו'.
2 כפות שבבי קקאו, קוקוס או סוכריות צבעוניות לקישוט.
קורט מלח דק (מחדד טעמים, לא חובה).
הציוד הנדרש:
סיר קטן עם מעט מים.
קערת מתכת או זכוכית בינונית שמתיישבת על הסיר בלי לגעת במים.
לקקן סיליקון לערבוב.
מדחום מטבח פשוט (אם אין – נסתדר לפי תחושה).
תבנית סיליקון או שתיים לפרלינים, בסה"כ 24 שקעים.
שקית זילוף חד-פעמית או כף קטנה למילוי.
הכנה מקדימה:
שברו את 300 גרם השוקולד לקוביות קטנות. הכניסו לקערה, השאירו 100 גרם שוקולד קצוץ בצד. סדרו את המילויים בקעריות קטנות והניחו מטלית או משטח סיליקון על השיש לאיסוף טפטופים. כך הכול יהיה בהישג יד והילדים יוכלו להתרכז במשימות שלהם בכיף, אתם תישארו רגועים והמטבח נקי (יחסית).
אופן ההכנה:
מתחילים עם שתי קערות נירוסטה: אחת מעל סיר מים רותחים בעדינות ("ג’קוזי"), ושנייה עם מי ברז קרירים ("אמבטיית קרח"). אפשר להפוך את כל העניין למשחק – לתת לילדים את האחריות להחליף קערות, כשאתם קוראים בקול "חם!" או "קר!".
תנו לילדים להחזיק את המדחום הדיגיטלי ולבדוק את הטמפרטורות בעצמם, תחת הפיקוח שלכם, כמובן.
את השוקולד שבקערה ממיסים מעל הסיר עם המים הרותחים עד שהשוקולד מרגיש חם, אבל לא מדי (בערך כמו כוס שוקו חם שאפשר ללגום בזהירות). ברגע שהכול נמס, מורידים את הקערה מהאדים ומוסיפים את שברי השוקולד ששמרנו בצד. מערבבים בסבלנות עד שהשוקולד מתקרר ומרגיש פושר.
עכשיו מחזירים את הקערה לכמה שניות קצרות על האדים שבסיר, רק עד שהשוקולד נעשה שוב חמים-נעים (לא חם כמו בפעם הראשונה). תוכלו לבדוק אם הוא מוכן – אם תמרחו טיפה ממנו על נייר אפייה והיא תתקשה תוך דקה-שתיים ותישאר מבריקה, השוקולד מוכן. הוא יתמצק יפה, יבריק, וישמיע את ה"קראנץ׳" המושלם כשנוגסים בפרלין. אם אין לכם מדחום, סמכו על התחושה, וזכרו שאם השוקולד התקרר מדי פשוט מחזירים אותו לחום וממשיכים.
שלב 2: הכנת קליפת הפרלינים
אחרי שהשוקולד שלנו כבר מוכן בקערה, מזליפים אותו לתבנית השקעים ומנערים אותה בעדינות כך שהשוקולד הנוזלי יכסה כל שקע באופן אחיד ומלא. הניחו לשוקולד להתקרר ולהתקשות מעט כדי ש"קליפות" הפרלינים תהיה יציבה וניתן יהיה למלא אותה בהמשך.
שלב 3: המילוי
עוצרים רגע ומכינים את הלב של כל פרלין, המילוי. בודקים שכל מה שאתם צריכים נמצא כבר על השיש: קוקוס, שוקולד לבן, מחית פיסטוק, או כל מלית אחרת שבחרתם. אם המלית שלכם יבשה או לא מתאימה לזילוף, תוכלו לערבב אותה עם עוד קצת שוקולד מומס או אפילו כף מייפל או סירופ שוקולד. אם אתם יותר מנוסים במטבח או סתם אמיצים, תוכלו להכין גנאש שוקולד למילוי עם מעט שמנת, חמאה ושוקולד נוסף, מחוממים יחד על אש נמוכה מאד. חכו שהגנאש יתקרר מעט לפני המילוי כדי ש"קליפות" הפרלינים לא יימסו.
כאן הילדים נכנסים שוב לפעולה: הם בוחרים איזה מילוי למלא בכל שקע, מלקקים אצבעות בין לבין כל פרלין ומתווכחים באיזה טעם נתחיל. אם משהו מטפטף, פשוט גורפים אותו מלקקים אותו בחיוך – זו הרי חווייה, ואמורים ליהנות ממנה, לא להילחץ.
מעבירים את המילוי לשקית זילוף פשוטה (אפשר גם עם כפית קטנה אם אין לכם, או סתם שקית סנדביצ'ים). גוזרים פתח צר וממלאים כל שקע בתבנית בחצי כפית מהמלית. אל תמלאו יותר, כדי להשאיר מקום לשוקולד שיסגור מלמעלה. אם במקרה מילאתם יותר, הוציאו מעט מהמילוי בעזרת כפית קטנה.
כשכל השקעים מלאים, משאירים את התבנית כמה דקות לנוח כדי לאפשר שוב לפרלינים להתייצב.
שלב 4: הכיסוי
הגיע הרגע שבו אנחנו סוגרים את קליפת השוקולד. חוזרים לקערה עם השוקולד המבריק, ובודקים שהוא עדיין בטמפרטורה הנעימה-חמימה (חמים למגע אבל לא שורף). אם לא, מחזירים לחימום עדין קל מעל האדים שבסיר. אם כן, מוזגים את השוקולד בעדינות מעל המילויים עד שהשקעים בתבנית מתמלאים עד הסוף. אפשר לעשות זאת עם כף או שקית זילוף, המקלה על הדיוק.
מייד לאחר המזיגה מרימים את התבנית כחמישה סנטימטרים מהשיש ונותנים לה "טפיחה" קלה כלפי מטה בזהירות כדי לשחרר בועות אוויר שנתקעו בתוך השוקולד וכדי ליישר את הכיסוי. ילדים אוהבים מאד את הקטע הזה, כי מותר להם "להקפיץ" את התבנית בלי לחשוש.
כשהכיסויים של הפרלינים חלקים ואחידים, גורפים במרית שטוחה או בגב סכין את עודפי השוקולד מחלקה העליון של התבנית. מה שעובר את השוליים חוזר לקערה ואפשר ללקק – שום דבר לא מתבזבז!
שלב 5: מקשטים!
אם רוצים קישוט קטן, מפזרים בשלב הזה שבבי קוקוס, סוכריות וכד' מעל כל שקע, והם ייטבעו בעדינות בשכבה העליונה. אפשר להיות יצירתיים, לתת לילדים לקשט במה שבא להם, להחליף צבעים או לשחק עם מרקמים. רק שימו לב שהכל נעשה בפיזור מלמעלה, מבלי לגעת ממש בפרלינים העדינים.
שלב 6: מצננים ומשתדלים לחכות בסבלנות 😊
מניחים את התבנית על מגש ונושאים אותה בזהירות למקרר. עשר-חמש-עשרה דקות של צינון מספיקות ברוב המקרים. הסימן הכי טוב לכך שהפרלינים מוכנים הוא שהם מתנתקים בקלות רבה מהתבנית ונראים יבשים ומבריקים.
זה החלק הכמעט-הכי-כיפי בכל הסיפור – הופכים את התבנית, לוחצים בעדינות מאחור, והפרלין הראשון נושר לצלחת, לקול צהלות שמחה של הילדים! אם נשאר לכם עוד קצת שוקולד חמים בקערה, תוכלו אחרי הוצאת כל הפרלינים ליצוק מעליהם פסים דקים של שוקולד. עכשיו, כשהצלחת מלאה בפרלינים היפים שלכם, נשאר רק להתאפק כמה דקות לפני הביס הראשון כדי שהברק יתייצב לחלוטין, ואז להזמין את כל המשפחה לטעום את פירות העבודה שלכם.
שלב 7: החיסול
לא, הפעם לא מדובר בעניין צבאי או בטחוני, אלא בחיסול ממוקד של כל פרלין ופרלין מהצלחת, התענגות על המילויים השונים, הקישוטים המקוריים מעשה ידיכם או ידי ילדיכם, חגיגה לכל החושים.
תקלות נפוצות ואיך מתמודדים איתן
לפעמים, גם כשאנחנו בטוחים שהכול הלך חלק, ישנן תקלות קטנות בתהליך. למשל, אם גיליתם שהשוקולד יצא קצת מט ולא מבריק, אל תיבהלו: זה אומר שהוא לא קיבל את הטמפרור הנכון. הפתרון פשוט – ממיסים שוב בעדינות חלק קטן מהשוקולד שנותר בקערה, מערבבים בו את הפרלין העמום, וכעבור דקה של קירור הוא יחזור להבריק.
כתמים לבנבנים בשוקולד נראים בעייתיים, אך למעשה אלו רק גבישים שעלו למעלה. רגע בטמפרטורה נעימה של 31-32 מעלות ומריחה דקה נוספת מעליהם תעלים אותם כלא היו.
קורה גם שהמילוי דולף החוצה ויוצר סדקים. בדרך-כלל זה מפני שמיהרנו, או שיצרנו שכבה עליונה דקה מדי. בפעם הבאה פשוט הוסיפו מעט יותר שוקולד לכיסוי לפני הקירור, והוא ישמש כפקק יציב.
ואם הפרלינים לא משתחררים בקלות מהתבנית? אל תכריחו אותם. תנו להם עוד שתי דקות במקרר או טפיחה עדינה בתחתית הסיליקון; לרוב זה כל מה שחסר.
בקיצור, כל תקלה קטנה היא הזדמנות לילדים ללמוד שאפשר ללמוד ולתקן ולהיווכח שהמטבח, כמו החיים, לא חייב שלמות, רק סבלנות וטיפה מתיקות.
הגשה ואחסון הפרלינים
קודם כול, אמרנו שנותנים לפרלינים להתקרר לחלוטין על המגש עוד עשר דקות בטמפרטורת חדר. כך הם מתייצבים ומפתחים את הברק הסופי, עד שתרגישו שהשוקולד יבש לגמרי למגע.
אחרי שהצלחנו לחלץ את "ה"יהלומים" החומים שלנו מהתבנית והילדים כבר טעמו מהם, חשוב לשמור עליהם נכון. העבירו אותו לקופסה אטומה, עדיף קופסת פח או פלסטיק איכותי עם מכסה שנסגר היטב. הניחו בתוך הקופסה יריעת נייר אפייה או משטח סיליקון דק, סדרו שכבה אחת של פרלינים, ואם יש יותר משכבה — הפרידו ביניהן בנייר נוסף כדי שלא יידבקו זה לזה.
הטמפרטורה האידיאלית לשמירה על הפרלינים היא סביב ה-20 מעלות, במקום יבש והרחק מאור שמש ישיר. במזג האוויר הישראלי החם זה בדרך-כלל אומר בפינה מוצלת של הבית ולא במקרר, משום שהלחות שבתוכו עלולה ליצור כעבור זמן קצר כתמים לבנים. אם חייבים קירור, עטפו את הקופסה בשקית בד או נייר עבה והכניסו למדף העליון של המקרר. לפני ההגשה, הוציאו חמש דקות לטמפרטורת חדר כדי שהטעמים יתעוררו לחיים.
אם אתם מגישים את הפרלינים שלכם בארוחה משפחתית חגיגית עבורכם או לאורחים, פרגנו לעצמכם כלים יפים: צלחת קרמיקה מעשה ידי הילדים, קרש עץ זית קטן או כלי הגשה יפה שאתם אוהבים. ליד הפרלינים הניחו כוסות אספרסו קצר, תה קר או כל משקה אחר שידגיש את המתיקות של הפרלינים מבלי להאפיל עליה.
אז מה היה לנו פה?
צחקנו, נהנינו, וזה לא היה כל כך נורא, נכון? העברנו כמה שעות יחד ללא ריבים והפגנו את השעמום, ובסוף גם יצאו לנו תוצרים יפים וטעימים.
אם עוד לא התחלתם ואתם צריכים להצטייד לקראת הסדנה, אל תשכחו שתמיד אפשר להזמין את כל מה שצריך מאתר החנות שלנו, חנות האונליין של טסה. גם צוותי החנויות הפיסיות שלנו ישמחו לעזור לכם לרכוש את המצרכים, מתוך המגוון הענק של מוצרים טריים ואיכותיים המצוי בחנויות שלנו.
שיהיה בהצלחה ובתיאבון!
אולי יעניין אתכם גם:
המדריך המלא: איך להכין עוגת ביסקוויטים מושלמת בבית
עוגות ספיידרמן לילדים: איך להפוך את החלום למציאות?