ילדים בריאים עם ממתקים – האם להגביל צריכת ממתקים לילדים
הורים רבים בימינו מתלבטים לגבי הדרך הנכונה להתייחס לנושא הממתקים כחלק ממאמציהם לספק תזונה בריאה לילדיהם. חלקם מונעים מן הילדים ממתקים לחלוטין, בעוד שאחרים מתירים הכל, כמה שירצו. מהן המלצותיהם של המומחים לגבי העניין? מומחי טסה מסבירים:
האם להגביל צריכת ממתקים לילדים באופן מוחלט?
הורים אחראים מקפידים על תזונה בריאה לילדיהם. מזה שנים ידוע כי הבחירות התזונתיות והרגלי האכילה שילדים מפתחים כבר מן הגיל הרך ישפיעו על בריאותם לאורך כל חייהם. בחירות והרגלים טובים ישפרו את בריאותם של הילדים וימנעו התפתחות הפרעות מטאבוליות (של חילוף החומרים), יפחיתו סיכוי לחלות במחלות כגון מחלות לב, לחץ דם גבוה, סכרת ועוד. אין חולק על חשיבות העניין, אך מה קורה כשהילדים מתעקשים על צריכת ממתקים וחטיפים מתוקים או אולי רק מסתקרנים ורוצים לטעום? האם לאסור עליהם לחלוטין את הדבר ולמנוע הכנסת ממתקים הביתה?
מניעה גוררת חוסר שליטה
על פי כל המחקרים העדכניים בתחום התזונה, לא כדאי לאסור על ילדים לצרוך ממתקים לחלוטין או לאסור לגמרי על הכנסת ממתקים הביתה. איסור גורף עלול לגרום ל"מרד" וכעסים, ליצור אווירת מתח שלילית בבית ויחס שלילי כלפי כל נושא התזונה הבריאה. ילדים שנאסרו עליהם ממתקים לחלוטין עלולים דווקא להימשך יתר על המידה אל הנסתר והאסור, שכן פרי אסור תמיד מפתה ומסקרן יותר. אך תשכחו כי ילדים מוקפים ממתקים בכל מקום. ילדים שממתקים נאסרו עליהם עלולים במצב כזה לאבד שליטה ולזלול מכל הבא ליד ברגע שיימצאו בסיטואציה או מקום שבו יש להם גישה לממתקים. ילדים אחרים נוהגים לעיתים להחביא ממתקים במקומות מסתור לצריכה כאשר איש אינו רואה. לכן עדיפה חשיפה מבוקרת ומאוזנת תוך שליטה וויסות של צריכת הממתקים מאשר איסור גורף ומוחלט.
ממתקים וחטיפים אמנם אינם מספקים את צרכינו מבחינה תזונתית, אך הם מסיבים לנו הנאה רבה בשל הפרשת הורמון הסרוטונין במוח המשפר את מצב רוחנו וגורם להרגשה טובה. ממתקים וחטיפים הם גם חלק מן החיים – אנו נוהגים להשתמש בהם במסיבות יום-הולדת, לקשט באמצעותם אירועים וקינוחים, וכו'. אמנם תזונה בריאה חשובה מאד, אך גם רווחתו הנפשית והרגשית של הילד חשובות. ילד שנדרש לצפות בילדים אחרים נהנים וטועמים ממתקים מן הצד בשל איסור על צריכת ממתקים עשוי להיפגע רגשית וחברתית, ובכך אנו מחטיאים את המטרה.
הכל שאלה של מינון – מצאו את דרך המלך
בין האיסור המוחלט וההפקרות המוחלטת נמצא "שביל הזהב", אותה דרך אמצע שבה אנו נמצאים בשליטה ויכולים לבחור את מינון צריכת הממתקים. כמה להרשות ומתי? אין כאן חוקים קבועים, והעניין נתון לשיקול דעתכם. תוכלו, למשל, לשמור ממתקים בארון או מגירה מסויימים שאותם תפתחו רק פעם ביום, כך שהילדים יוכלו ליהנות מחטיף אחד ביום לבחירתם. אל תתנו את קבלת החטיף בהכנת שיעורי בית, ביצוע מטלות וכו'. הילדים צריכים להבין כי הממתק אינו "פרס" שמקבלים על התנהגות טובה, שכן הדבר עשוי לחזק את הצורך והרצון לקבלו.
רעיון נוסף הוא לקבוע זמן קצר בשבוע בו הילד יכול לצרוך ממתקים כרצונו, ללא הגבלה, אך ורק ליד שולחן המטבח ללא הסחות דעת כטלפון, מחשב או טלוויזיה.
הציעו סוגי ממתקים בריאים ועודדו בחירה נכונה
היום קיימים בשוק ממתקים וחטיפים מופחתי סוכר או ללא סוכר כלל, ללא גלוטן, ממתקים טבעוניים וטבעיים, וכד'. כדאי לספק לילדים מגוון הכולל ממתקים מסוג זה, שהם בריאים יותר, לצד הבמבה, ביסלי וביגלה הרגילים והפופולריים. כך ילמדו ילדיכם כי גם אלו ממתקים לגיטימיים שהם חלק בלתי נפרד ממגוון הממתקים שמהם יוכלו לבחור.
בחנויות שלנו תמצאו שדרה שלמה של ממתקים וחטיפים בריאים, טבעיים ואורגניים, מגוון מוצרים אדיר שכיף לעמוד ולבחור ממנו יחדיו, הורים וילדים, את הממתקים שרוצים. צוותי החנויות שלנו ישמחו להמליץ בפניכם על אפשרויות בריאות יחסית שתוכלו לרכוש עבור כל המשפחה.